AuthorNisachol Kuhavichanun
TitleComparative Study on Healthy Food Consumption Behavior of People Living in Bangkok and Singapore. / Nisachol Kuhavichanun=การศึกษาเชิงเปรียบเทียบพฤติกรรมการบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพของคนที่อาศัยในกรุงเทพมหานครและสิงคโปร์/นิศาชล คูหาวิชานันท์
Imprint 2559
Descript i-ix : 74 หน้า, ตาราง

SUMMARY

This research is a comparative study about healthy food consumption of people living in Bangkok and Singapore. This study aim to compare the similarities and the differences in healthy food consumption behaviour between people living in Bangkok and Singapore. The sample was people living in Bangkok and Singapore, 200 samples for each city and total sample is 400. The questionnaires was distributed via internet survey website and the results analysed using Excel.
The results of the study shows that people from both Bangkok and Singapore think eating healthy is important. From the result, the similarities of both people from Bangkok and Singapore is that they usually buy healthy food from supermarket and always read the nutrition label on the product, also the most important factors consider when purchase is health benefit and in the next 6 months they will eat more healthy foods. For the differences between the 2 groups subject, people in Bangkok are buying healthy food more frequent than people in Singapore.
And people in Bangkok prefer vegetables and fruits while people in Singapore prefer balanced diet. For healthy food service, people in Bangkok prefer take-away, while people in Singapore prefer delivery with online based. Factor that influences purchase decision are also different, for people in Bangkok is social network but people in Singapore are friends. Both group do some research on healthy food information but from different sources, social network for people in Bangkok and internet for people in Singapore. Producer and manufacturer should develop and increase services in order to meet the need of people in different country.
งานวิจัยฉบับนี้จัดทำขึ้นเพื่อศึกษาเชิงเปรียบเทียบพฤติกรรมการบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพของคนในกรุงเทพมหานครและคนในสิงคโปร์ เพื่อศึกษาถึงพฤติกรรมการบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพ และเปรียบเทียบความเหมือนและความกันของพฤติกรรมการบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพระหว่างคนในกรุงเทพมหานครและคนในสิงคโปร์ โดยผู้วิจัยได้ทำการเก็บข้อมูลจากกลุ่มตัวอย่างทั้งหมด 400 คน โดยเป็นผู้ที่อาศัยอยู่ในกรุงเทพมหานครและสิงคโปร์ กลุ่มละ 200 คน โดยการแจกแบบสอบถามและจัดส่งแบบสอบถามผ่านทางอินเทอร์เนต ซึ่งข้อมูลที่เก็บได้จะถูกนำมาวิเคราะห์ผ่านโปรแกรม Excel จากผลการศึกษาพบว่า
คนในกรุงเทพมหานครและสิงคโปร์คิดว่าการบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพนั้นมีความสำคัญ โดยทั้ง 2 กลุ่มตัวอย่างมีพฤติกรรมการบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพที่เหมือนกัน คือ มีการบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพในมื้อเช้า กลางวัน เย็น และเป็นของว่างบ้างบางครั้ง และมักจะซื้ออาหารเพื่อสุขภาพที่ซูเปอร์มาเก็ต เนื่องจากมีความสะดวกและมีความหลากหลายของอาหาร และจะทำการอ่านฉลากบนผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพทุกครั้ง โดยปัจจัยหลักที่ใช้พิจารณาในการซื้ออาหารเพื่อสุขภาพ คือ ประโยชน์ต่อสุขภาพ และในอีก 6 เดือนข้างหน้ามีแนวโน้มที่จะบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพมากขึ้น ในส่วนของความแตกต่างในพฤติกรรมการบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพนั้น
พบว่าคนในกรุงเทพมหานครจะมีความถี่ในการซื้ออาหารเพื่อสุขภาพที่มากกว่าคนในสิงคโปร์ และมีความชอบอาหารสุขภาพพวกผักและผลไม้มากที่สุด ในขณะที่คนในสิงคโปร์จะชอบอาหารที่มีความสมดุลทางโภชนาการมากกว่า นอกจากนี้คนในกรุงเทพมหานครสนใจการให้บริการอาหารเพื่อสุขภาพแบบซื้อกลับ แต่คนในสิงคโปร์สนใจการบริการจัดส่งอาหารโดยสั่งซื้อทางออนไลน์มากกว่า สำหรับปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อการบริโภคนั้น คนในกรุงเทพมหานครจะเป็นสื่อสังคมออนไลน์ ส่วนคนในสิงคโปร์มองว่าเพื่อนคือคนที่มีอิทธิพลมากที่สุด ทางด้านการค้นหาข้อมูลเกี่ยวกับอาหารเพื่อสุขภาพนั้น ทั้งสองกลุ่มมีการค้นหาเองบ้าง โดยคนในกรุงเทพมหานครจะค้นหาทางสื่อสังคมออนไลน์ ในขณะที่ คนในสิงคโปร์ค้นหาทางอินเตอร์เนต ผู้ประกอบการหรือผู้ส่งออกควรเพิ่มบริการและออกแบบผลิตภัณฑ์ให้สอดคล้องกับความต้องการของผู้บริโภคในแต่ละประเทศ


LOCATIONCALL#STATUS
Chula Business School Library : Special Project58829463 LIB USE ONLY