Authorปุณญิศา โกยสมบูรณ์
Titleแผนธุรกิจร้านอาหารสุขภาพในจังหวัดภูเก็ต / ปุณญิศา โกยสมบูรณ์=The Business Plan for Healthy Food Restaurant in Phuket / Punyisa Koaysomboon
Imprint 2559
Descript 111 หน้า, ตาราง

SUMMARY

แผนธุรกิจร้านอาหารสุขภาพในจังหวัดภูเก็ต จัดทำขึ้นเพื่อศึกษาและวิเคราะห์ด้านการตลาด การดำเนินงาน การเงิน รวมถึงปัจจัยเสี่ยงทางธุรกิจ จากการศึกษาสภาพแวดล้อมของอุตสาหกรรมพบว่า ปัจจุบันจังหวัดภูเก็ตมีการเจริญเติบโตและพัฒนาอย่างรวดเร็ว ดึงดูดให้นักลงทุนและผู้คนต่างเดินทางเข้ามาทำธุรกิจและอยู่อาศัยในจังหวัดภูเก็ตเพิ่มมากขึ้น รัฐบาลยังได้วางเป้าหมายที่จะพัฒนาเมืองภูเก็ตให้เป็นสมาร์ทซิตี้ ส่งผลให้จังหวัดภูเก็ตก้าวเข้าสู่การเป็นสังคมเมืองมากขึ้น วิถีชีวิตของคนในสังคมจึงเปลี่ยนไปคล้ายกับวิถีชีวิตของคนในกรุงเทพที่เต็มไปด้วยความเร่งรีบ มีพฤติกรรมการทานอาหารที่ไม่ถูกต้อง นำไปสู่การป่วยด้วยกลุ่มโรคไม่ติดต่อเรื้อรัง ประกอบกับการเปลี่ยนเข้าสู่สังคมผู้สูงวัย
และการพัฒนาของเทคโนโลยีที่ช่วยให้ผู้บริโภคเข้าถึงข้อมูลข่าวสารได้มากขึ้น ทำให้กระแสการทานอาหารสุขภาพเป็นที่นิยม นอกจากนี้ การแข่งขันในธุรกิจร้านอาหารสุขภาพในจังหวัดภูเก็ตยังไม่รุนแรง จึงเป็นโอกาสทางธุรกิจสำหรับร้าน Healthy Garden ที่จะเข้ามาแข่งขันในธุรกิจนี้ ร้าน Healthy Garden มีจุดแข็งที่สำคัญ คือ มีทำเลที่ตั้งที่เข้าถึงกลุ่มลูกค้าหลักของร้าน และมีบุคลากรที่เชี่ยวชาญในด้านอาหาร ซึ่งช่วยเสริมศักยภาพและความได้เปรียบในการแข่งขัน ทั้งยังชูจุดเด่นในความสดของสินค้าและประสบการณ์ใหม่ให้กับลูกค้า มีระบบการจัดการและการควบคุมติดตามการดำเนินงานในด้านต่างๆ เพื่อให้แน่ใจว่าร้านจะสามารถส่งมอบสินค้าและบริการที่มีคุณภาพให้กับลูกค้าได้ โดยสาขาแรกจะเปิดดำเนินการบริเวณสวนหลวงร.9 และมีแผนขยายช่องทางการจัดจำหน่ายไปย่านชุมชนต่างๆ
จากการประมาณการ มีเงินลงทุนรวม 8,165,000 บาท จัดหาเงินทุนจากการกู้ยืมระยะยาวจากธนาคาร และจากเงินทุนส่วนของเจ้าของ เมื่อประเมินความเป็นไปได้ทางธุรกิจ พบว่า ธุรกิจนี้มีมูลค่าปัจจุบันสุทธิ (NPV) 4,595,176 บาท มีอัตราผลตอบแทนภายใน (IRR) ณ สิ้นปีที่ 5 ร้อยละ 41.4 ซึ่งสูงกว่าต้นทุนทางการเงินของร้านที่อยู่ที่ร้อยละ 19.8 และสามารถคืนทุนได้ภายใน 2 ปี 2 เดือน ทำให้โครงการนี้มีศักยภาพในการทำกำไรและมีความเป็นไปได้ที่จะลงทุน
The purpose of this business plan is to study and conduct marketing, operating, financial, and risk factors analysis. The industry environment study shows that Phuket has been growing and developing rapidly in which attracting more investors and people come to conduct a business and live in Phuket. In addition, government aims at developing Phuket into a smart city which will transform Phuket to more urbanization. People’s lifestyles tend to be similar to those of people in Bangkok who live in the hustle and bustle with poor eating behaviors leading to non-communicable diseases. The aging society trend and the technology breakthroughs make healthy diet trends become more popular. Besides, the less competition of healthy food industry in Phuket offers a good opportunity for Healthy Garden restaurant to conduct this business.
The key strengths of Healthy Garden restaurant, which are location that is accessible to the target customers and proficient personnel and culinary expert, will enhance its potential and competitive advantages. Moreover, the restaurant is outstanding with its product freshness together with bringing new experiences to customer. The restaurant has the systematic management as well as control and monitoring to ensure that the restaurant will deliver good quality product and service to customer. The first restaurant will be located near Suanluang RAMA IX Park with the expansion on its distribution channel to hospitals and shops in downtown.
Based on the financial projection, this restaurant requires 8,165,000 baht for initial investment which will be financed by long-term loan from bank and funded from shareholders. The project evaluation shows that the net present value (NPV) is 4,595,176 baht, the IRR at the fifth year is 41.4% which is higher than its cost of capital of 19.8%, and the estimated payback period is 2 years and 2 months. Last but not least, this project has profitable potentiality and is feasible to invest.


LOCATIONCALL#STATUS
Chula Business School Library : Special Project57822598 LIB USE ONLY