AuthorSasitorn Homdumrongvong
TitleDetermination of volatile substances in polystyrene foam food packaging by near infrared spectroscopy / Sasitorn Homdumrongvong = การตรวจวัดสารระเหยง่ายในบรรจุภัณฑ์อาหารชนิดโฟมพอลิสไตรีนโดยสเปกโทรสโกปีย่านอินฟราเรดใกล้ / ศศิธร หอมดำรงค์วงศ์
Imprint 2010
Connect tohttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/55802
Descript xiii, 83 leaves : illustrations, charts

SUMMARY

NIR spectroscopy was employed to determine volatile substances in polystyrene foam used for food packaging. The spectra of samples were scanned in the range 10000 to 4000 cm-1, 30 scans per spectrum at a resolution of 8 cm-1, using diffuse reflectance mode for measured samples. The raw spectra were preprocessed by multiplicative signal correction (MSC) and second derivative. Partial least squares regression (PLSR) was used to construct calibration model. Gas chromatography with flame ionization detector was used to determine actual concentration of volatile substances for constructing calibration model. The correlation coefficient (r) 0.9815, root mean square error of calibration (RMSEC) 26.2 mg/kg, bias -2.26, root mean square error of prediction (RMSEP) 26.7 mg/kg and residual predictive deviation (RPD) 5.7.
เทคนิคสเปกโทรสโกปีย่านอินฟราเรดใกล้สามารถนำมาใช้ในการตรวจวัดสารระเหยได้ในบรรจุภัณฑ์อาหารชนิดโฟมพอลิสไตรีนได้ วัดสเปกตรัมของตัวอย่างในช่วงเลขคลื่นตั้งแต่ 10000 ถึง 4000 เซนติเมตร- 1 ค่าการแยกเป็น 8 เลขคลื่น จำนวนการสแกนเท่ากับ 30 ใช้โหมดการวัดตัวอย่างแบบ diffuse reflectance สเปกตรัมที่ได้ทำการปรับแต่งด้วยวิธี multiplicative signal correction (MSC) และอนุพันธ์อันดับสอง แล้วใช้เทคนิค partial least squares regression (PLSR) วิเคราะห์ผลสเปกตรัมที่ได้และใช้ค่าอ้างอิงจากวิธีแก๊สโครมาโทกราฟีโดยมีหัวตรวจวัด แบบเฟลมไอออไนเซชัน สร้างกราฟเทียบมาตรฐาน จากสมการได้ค่าสัมประสิทธ์สหสัมพันธ์ (r) 0.9815 ค่าความคลาดเคลื่อนของสมการเทียบมาตรฐาน (RMSEC) 26.2 มิลลิกรัม/ กิโลกรัม ความเอนเอียง (bias) -2.26 ค่าความคลาดเคลื่อนของการทำนาย (RMSEP) 26.7 มิลลิกรัม/ กิโลกรัม และ ค่า residual predictive deviation (RPD) 5.7


SUBJECT

  1. Spectrum analysis
  2. Volatile organic compounds
  3. Volatile organic compounds -- Spectra
  4. Polystyrene
  5. Foam
  6. Food -- Packaging
  7. Near infrared spectroscopy
  8. การวิเคราะห์สเปกตรัม
  9. สารประกอบอินทรีย์ระเหย
  10. สารประกอบอินทรีย์ระเหย -- สเปกตรัม
  11. โฟม
  12. พอลิสไตรีน
  13. อาหาร -- การบรรจุหีบห่อ

LOCATIONCALL#STATUS
Central Library @ Chamchuri 10 : Thesis532001 LIB USE ONLY