Office of Academic Resources
Chulalongkorn University
Chulalongkorn University

Home / Help

Authorนันทินี ศรีสุภัทรวนิช
Titleผลของการเคลือบข้าวต่อ 2-AP และ n-เฮกซานัลในพันธุ์ข้าวกล้องหอมสุพรรณบุรีด้วยเทคนิค SPME-GC-MS / นันทินี ศรีสุภัทรวนิช = Production of monoclonal antibodies against Vibrio vulnificus and Vibrio mimicus / Suttinee Pusiririt
Imprint 2548
Connect tohttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/66740
Descript ก-ฎ, 81 แผ่น : ภาพประกอบ

SUMMARY

การวิเคราะห์ปริมาณ 2-acetyl-1-pyrroline (2AP) และ n-hexanal ในงานวิจัยนี้ใช้เทคนิค solid phase microextraction-gas chromatography-mass spectrometry (SPME-GC-MS) โดยมีภาวะที่เหมาะสมของเครื่อง GC-MS คือ (1) โปรแกรมอุณหภูมิที่มีการเพิ่มอุณหภูมิ 3 ช่วง ช่วงแรกจากอุณหภูมิ 45 ํC ถึง 80 ํC ช่วงที่ 2 จากอุณหภูมิ 80 ํC ถึง 120 ํC และช่วงที่ 3 จากอุณหภูมิ 120 ํC ถึง 180 ํC โดยแต่ละช่วงอุณหภูมิมีอัตราการเพิ่มเป็น 3 5 และ 20 ํC /min ตามลำดับ (2) liner เป็น SPME liner (3) ใช้ full scan ในการวิเคราะห์เชิงคุณภาพโดยมีช่วงมวลต่อประจุ 35-200 amu และ (4) ใช้ SIM (Selected ion monitoring) ในการวิเคราะห์เชิงปริมาณภายใต้ภาวะดังกล่าว 2AP และ n-hexanal มี retention time เท่ากับ 11.15 และ 19.94 นาที ตามลำดับ ในงานวิจัยนี้ใช้เทคนิค SPME-GC-MS ในการติดตามการเปลี่ยนแปลงปริมาณ 2-AP และ n-hexanal ในข้าวกล้องหอมสุพรรณบุรีที่เก็บ 6 เดือน โดยเคลือบตัวอย่างข้าวกล้องที่ใช้ด้วยเจลแป้งข้าว เก็บข้าวกล้องเคลือบและไม่เคลือบในถุงผ้าดิบ ถุง polypropylene (PP) และถุง laminated ชนิด oriented polypropylene (OPP) / aluminum (Al) / linear low density polyethylene (LLDPE) จากการวิจัย พบว่า การเปลี่ยนแปลงของสาร 2AP ในข้าวที่เก็บในบรรจุภัณฑ์ทั้งสามชนิดมีแนวโน้มลดลงตลอดระยะเวลาการเก็บ โดยข้าวที่บรรจุในถุง laminated มีแนวโน้มการลดลงของ 2AP น้อยที่สุด และการเคลือบข้าวทำให้ปริมาณ 2AP ในข้าวลดลง การเปลี่ยนแปลงของสาร n-hexanal ในระหว่างการเก็บพบว่า ปริมาณ n-hexanal ของข้าวในทุกบรรจุภัณฑ์มีค่าเพิ่มขึ้นในช่วง 2-3 เดือนแรก แล้วมีแนวโน้มลดลงตลอดการเก็บ โดยข้าวที่บรรจุในถุง laminated มีแนวโน้มการเพิ่มของ n-hexanal น้อยที่สุด และการเคลือบข้าวส่งผลให้ปริมาณ n-hexanal เกิดน้อยลง ในระหว่างเก็บปริมาณความชื้นและค่า water activity ของข้าวที่บรรจุในถุง PP และ ถุง laminated มีปริมาณเพิ่มขึ้นในเดือนที่ 2 และมีแนวโน้มคงที่ จนถึงเดือนที่ 6 ข้าวกล้องปกติมีปริมาณความชื้นและค่า water activity ต่ำกว่าข้าวกล้องเคลือบ นอกจากนี้ยังพบว่าคะแนนของความชอบโดยรวม (1-7) ของข้าวกล้องปกติและข้าวกล้องเคลือบในเดือนที่ 6 อยู่ในช่วง 3 ถึง 4
Quantitative analyses of 2-acetyl-1-pyrroline (2AP) and n-hexanal were analysed by solid phase microextraction-gas chromatography-mass spectrometry (SPME-GC-MS) technique. The optimum condition of gas chromatograph-mass spectrometer were (1) the column temperature program started at 45 ํC upon injection and was increased at a rate 3 ํC/min to 80 ํC, then at a rate of 5 ํC/min to 120 ํC, and finally at a rate of 20 ํC/min to 180 ํC (2) the liner was SPME liner (3) the mass spectrometer was operated in full scan mode from mass per charge(m/z) 35 to 200 for the qualitative analysis and (4) SIM (selected ion monitoring) was used for the quantitative analysis. Under these operating conditions, retention time of 2AP and n-hexanal were 11.15 and 19.94 minute, respectively. SPNE-GC-MS was used to investigate 2AP and n-hexanal contents of Jao Hom Supunburi brown rice during storage for 6 months. The brown rice was coated by using its rice flour gel as the coating polymer. The coated rice and uncoated rice were packed in unbleached cloth (control), polypropylene and oriented polypropylene (OPP)/ aluminum (AI)/ linear low density polyethylene (LLDPE) bags. 2AP content decreased during storage in all packaging and rice packed in laminated bag decreased the least. Coating rice process reduced 2AP content as compared to uncoated rice. The rancid volatile, n-hexanal increased during the first two months and then slowly decreased throughout storage; rice packed in laminated bag contained less n-hexanal than the other two packagings. Coated rice with flour gel reduced n-hexanal as compared to uncoated rice. Moreover, moisture content and water activity of rice packed in PP and laminated bags increased after the first month and then remained relatively constant until 6 months. Moisture content and water activity were lower in the uncoated rice than the coated rice. Furthermore, overall preference scores (1-7) of cooked coated brown rice and uncoated brown rice stored 6 months was in the range of 3 to 4 points.


n-เฮกซานัล สารหืน สารหอม ข้าวกล้อง ข้าวกล้องหอมสุพรรณบุรี n-Hexanal

LOCATIONCALL#STATUS
Science Library : Thesisวพ.2548 / 4939CHECK SHELVES

Chulalinet's Book Delivery Request




Location



Office of Academic Resources, Chulalongkorn University, Phayathai Rd. Pathumwan Bangkok 10330 Thailand

Contact Us

Tel. 0-2218-2929,
0-2218-2927 (Library Service)
0-2218-2903 (Administrative Division)
Fax. 0-2215-3617, 0-2218-2907

Social Network

  line

facebook   instragram