Office of Academic Resources
Chulalongkorn University
Chulalongkorn University

Home / Help

Authorธนาวิทย์ กุลรัตนรักษ์, 2518-
Titleการตรวจวัดอนูมูลอิสระในธัญพืช เครื่องเทศและสมุนไพรบางชนิดที่ฉายรังสี / ธนาวิทย์ กุลรัตนรักษ์ = Detection of free radicals in some irradiated crops, spices and herbs / Thanawit Kulrattanarak
Imprint 2543
Connect tohttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/67576
Descript ก-ฐ, 73 แผ่น : ภาพประกอบ, แผนภูมิ

SUMMARY

การตรวจวัดอนุมูลอิสระในตัวอย่าง (ข้าวจ้าว ถั่วเขียว พริกไทยขาวเม็ด พริกไทยขาวป่น และยาเขียว) บรรจุถุงแบบธรรมดาและแบบสุญญากาศ ที่ฉายรังสีและไม่ฉายรังสีด้วยเครื่องอิเล็กตรอนสปินเรโซแนนซ์สเปกโตรมิเตอร์ พบว่าตัวอย่างที่ฉายรังสีมีปริมาณอนุมูลอิสระสูงกว่าตัวอย่างที่ไม่ฉายรังสีตลอดช่วงเวลา 58 วัน ตัวอย่างที่ฉายรังสีจะมีปริมาณอนุมูลอิสระสูงมากในวันแรกหลังจากนั้นจะลดลงอย่างเล็กชโพเนนเชียล หลัง 15 วันไปแล้วปริมาณอนุมูลอิสระเริ่มคงที่ ตัวอย่างที่บรรจุถุงแบบสุญญากาศเมื่อฉายรังสีจะมีปริมาณอนุมูลอิสระตํ่ากว่า แบบบรรจุถุงธรรมดา
Effect of irradiation on free radicals of rice, green gram, peppercorn, pepper and febrifuge compounded of powdered herbs at various conditions were studied by ESR techniques. It was found that irradiated samples had higher amount of than control samples for all 58 days period after irradiation. Free radicals content decreased exponentially in the first 15 days after irradiation then became stable. Induced free radicals of vacuum packaging samples were lower than those of normal packaging samples.


อาหารฉายรังสี เครื่องเทศ สมุนไพร ธัญพืช อนุมูลอิสระ Irradiated foods Spices Herbs Grain Free radicals (Chemistry)

LOCATIONCALL#STATUS
Engineering Library : Thesisวิทยานิพนธ์LIB USE ONLY



Location



Office of Academic Resources, Chulalongkorn University, Phayathai Rd. Pathumwan Bangkok 10330 Thailand

Contact Us

Tel. 0-2218-2929,
0-2218-2927 (Library Service)
0-2218-2903 (Administrative Division)
Fax. 0-2215-3617, 0-2218-2907

Social Network

  line

facebook   instragram