Office of Academic Resources
Chulalongkorn University
Chulalongkorn University

Home / Help

Authorชโนวิทก์ ตู้บรรเทิง
Titleการละลายโปรตีนจากถุงมือยางธรรมชาติโดยใช้สารลดแรงตึงผิวภายใต้ความดัน / ชโนวิทก์ ตู้บรรเทิง = Protein leaching from natural rubber glove using surfactant under pressure / Chanowit Tubanterng
Imprint 2541
Connect tohttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/12508
Descript ก-ฎ, 80 แผ่น : ภาพประกอบ, แผนภูมิ

SUMMARY

ในช่วงหลายปีที่ผ่านมามีรายงานวิชาการ ยืนยันว่าโปรตีนบางชนิดจากยางธรรมชาติเป็นสาเหตุที่ทำให้เกิดการแพ้ จึงได้ศึกษาการชะละลายโปรตีนออกจากถุงมือยางธรรมชาติโดยใช้สารลดแรงตึงผิวภายใต้ความดันและปรับสภาพความเป็นกรด-เบส วิเคราะห์ปริมาณโปรตีนที่เหลือในถุงมือยางธรรมชาติด้วยวิธี modified Lowry ผลการวิจัยพบว่าสารละลายที่ใช้ชะละลาย (KOH NaOH HCl H2SO4 SDS CTAB และ TERIC(N10)) สามารถลดปริมาณโปรตีนได้ระดับหนึ่งโดย SDS สามารถลดปริมาณโปรตีนได้มากที่สุด โดยสามารถลดลงได้ 98.7% จากปริมาณโปรตีนเริ่มต้น (1575 mug/g) และผลการศึกษาความดันในภาวะที่มีการกวนขณะชะละลาย พบว่าเมื่อเพิ่มความดันเป็น 40 บาร์ สามารถลดปริมาณโปรตีนเมื่อเปรียบเทียบกับการชะละลายภายใต้บรรยากาศถึง 1.6 เท่า การทดลองชะละลายในโรงงานผลิตถุงมือยางด้วย SDS ในขั้นตอนก่อนและหลังทำให้ถุงมือยางสุก ยืนยันการลดปริมาณโปรตีนได้มากกว่าน้ำ 1.7 เท่า การชะละลายโปรตีนออกจากถุงมือยางธรรมชาติโดยเทคนิคนี้ในห้องปฏิบัติการสามารถลดโปรตีนจากเฉลี่ยประมาณ 1575 mug/g ลงเหลือ 21 mug/g
In recent years there have been reports of allergenic symptoms initiated by protein from natural rubber. Therefore, a study on protein leaching from natural rubber glove using surfactant under pressure with adjusted pH has been investigated. Analysis of residual protein in rubber glove was carried out by mean of modified Lowry. The results indicate that the leaching solutions (KOH, NaOH, HCl, H2SO4, SDS, CTAB and TERIC(N10)) can reduce the protein to certain extent among which SDS yields a highest value of 98.7% from the initial protein value (1575 mug/g). Further study on using pressure in conjunction with agitation during leaching has shown that when pressure is 40 bar protein is reduced 1.6 times more than at atmospheric condition. The leaching of protein using SDS solution performed in a glove manufacturing factory, before and after curing, confirmed the reduction of protein at 1.7 times that of leaching by water alone. In the laboratory, protein leaching from natural rubber glove by this technique can achieve a reduction of protein from the average value of 1575 mug/g to 21 mug/g.


สารลดแรงตึงผิว ถุงมือยาง โปรตีน

LOCATIONCALL#STATUS
Science Library : Thesisวพ.2541 / 2007CHECK SHELVES

Chulalinet's Book Delivery Request




Location



Office of Academic Resources, Chulalongkorn University, Phayathai Rd. Pathumwan Bangkok 10330 Thailand

Contact Us

Tel. 0-2218-2929,
0-2218-2927 (Library Service)
0-2218-2903 (Administrative Division)
Fax. 0-2215-3617, 0-2218-2907

Social Network

  line

facebook   instragram