AuthorManida Stitmannaitham
TitleIsolation and structural determination of compounds from roots of Harrisonia perforata Merr. / Manida Stitmannaitham = การแยกและหาสูตรโครงสร้างของสารประกอบจากรากคนทา (Harrisonia perforata Merr.) / มนิดา สถิตมั่นในธรรม
Imprint 1992
Connect tohttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/29870
Descript [18], 194 leaves : ill., charts

SUMMARY

A novel compound, 2-hydroxymethyl-3-methylalloptaeroxylin and eight known compounds , heteropeucenin-7-methylether, perforatic acid, lupeol, unsubstituted coumarin, 5-hydroxy-6,7-dimethoxycoumarin, saturated long chain aliphatic alcohol (C31-C35), a mixture of steroids ( β-sitosterol, campesterol and stigmasterol) and a mixture of steroidalglycosides ( β-sitosteryl-3-0-glucopyranoside, chloresteryl-3-0-glucopyranoside, stigmasteryl-3-0-glucopyranoside) were isolated from the roots of Harrisonia perforata Merr. By extracting with suitable solvents and chromatographic techniques. The structures of isolated compounds were established on the basis of physical properties, chemical properties and spectral evidence. This present study also reported the analysis of the aqueous layer extract from which amino acid, chloride salts and sugars were found.
2-hydroxymethyl-3-methylal loptaeroxylin เป็นสารประกอบชนิดใหม่ที่แยกได้และสารประกอบอื่นๆอีกแปดชนิดคือ heteropeucenin-7-methylether, perfnrntic acid, lupeol, คูมารินที่ไม่มีหมู่แทนที่, 5-hydroxy-6,7-dimethoxycoimiarin, ของผสมของแอลกอฮอล์โซ่ตรง (C31- C35), ของผสมสเตียรอยด์ (β-sitosterol, campesterol และ stigmasterol) และ ของผสมของสเตียรอยด์กลัยโคไซด์ (β-sitosteryl-3-0- glucopyranoside, chloresteryl-3-0-glucopyranoside. stigmastery1-3-0- glucopyranoside) สารประกอบทั้งหมดนี้แยกได้จากรากคนทา (Harrisonia perforata Merr.) โดยวิธีการสกัดด้วยตัวทำละลายที่เหมาะสมและเทคนิคทางโครมาโทกราฟี การหาสูตรโครงสร้างของสารประกอบที่แยกได้ ทำโดยอาศัยคุณสมบัติทางกายภาพ คุณสมบัติทางเคมี และหลักฐานทางสเปกโทรสโกปี นอกจากนี้ยังได้รายงานการวิเคราะห์สิ่งสกัดในชั้นน้ำพบกรดแอมิโน, เกลือคลอไรด์ และน้ำตาล


SUBJECT

  1. Harrisonia perforata
  2. Roots (Botany)
  3. Plant extracts
  4. คนทา (พืช)
  5. ราก (พฤกษศาสตร์)
  6. สารสกัดจากพืช