Titleการสำรวจคุณภาพของโปรตีนในเห็ด : รายงานการวิจัย / โดย สุนันท์ พงษ์สามารถ ... [และคนอื่น ๆ]
Imprint [กรุงเทพฯ] : คณะกรรมการปฏิบัติภารกิจการวิจัยอาหาร จุฬาฯ, 2529
Connect tohttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/2171
Descript ix, 103แผ่น : ภาพประกอบ ; 29 ซม

SUMMARY

จากการตรวจสอบคุณภาพของโปรตีนจากเห็ดเพาะเลี้ยงทั้งหมด 8 พันธุ์ โดยวิธีวิเคราะห์ในหนูขาว และวิธีย่อยโปรตีนภายนอกร่างกาย พบว่าเห็ดที่นำทดลองทั้งหมดมีค่าของดรรชนีต่าง ๆ ที่แสดงคุณภาพของโปรตีนดังนี้ คือ peotein efficiency ratio (PER) 1.1-1.8 (casein = 2.7), PER adjusted 1.2-1.7 (casein = 2.5), relative PER (RPER) 42-67 (casein = 100), net protein ratio (NPR) 1.9-2.4 (casein = 3.2), relative NPR (RNPR) 58-72 (casein = 100), net proteinutilization (NPU) 27-34% and biological value (BV) 40-57% พบว่าค่าของ true digestibility (TD) ที่วิเคราะห์ในหนูขาวมีค่า 53-74% เป็นค่าต่ำกว่าค่าการย่อยโปรตีน 73-77% ซึ่งเป็นค่าวิเคราะห์โดยวิธีใช้เอ็นซัยม์ย่อยโปรตีนภายนอกร่างกาย จากการทดลองใช้อาหารผสมของเห็ดหูหนูหนาดอกน้ำตาลกับเคซีอีน พบว่ามีค่าของดรรชนีต่าง ๆ ที่แสดงคุณภาพโปรตีนสูงขึ้น มีค่า PER adjusted = 2.6, RPER = 106 และ พ์ญฑ ช 89 ตามลำดับ ยกเว้นค่า NPU และ BV ซึ่งมีค่าเช่นเดียวกับเห็ดอื่น ๆ ที่นำมาวิเคราะห์ คุณภาพของโปรตีนในเห็ดเปรียบเทียบได้พวกธัญพืชและพวกถั่ว เห็ดดูเหมือนจะเหมาะสมใช้เป็นอาหารเสริมโปรตีนได้
Protein quality of 8 species of cultivated mushrooms was examined by rat bioassay and protein digestion (in vitro). Protein quality indices of most mushrooms tested were protein efficiency ratio (PER) 1.1-1.8 (casein = 2.7), PER adjusted 1.2-1.7 (casein=2.5), relative PER (RPER) 42-67 (casein=100). Net protein ratio (NPR) 1.9-2.4 (casein =3.2), relative NPR (RNPR) 58-72 (casein = 100), net protein utilization (NPU) 27-34% and biological value (BV) 40-57%. True Digestibility (TD) determined by rat bioassay was 53-74% which was lower than protein digestibility values of 73-77% estimated by multienzme method (in vitro). Diet mixture of mushroom Auricularia polytricha and casein showed significantly higher value of protein quality indices PER adjusted = 2.6, RPER = 106, and RNPR = 89, respectively. But NPU and BV values were compaeable to the corresponding values of other mushrooms investigated. The results indicate that protein quality of mushrooms was comparable to those of grains and legumes. Mushrooms appeared to be suitable as protein supplements.


SUBJECT

  1. เห็ด
  2. สารอาหาร

LOCATIONCALL#STATUS
Central Library : Stack (Contact Staff)641.358 รง451 CHECK SHELVES
Pharmaceutical Sciences LibraryQK617 ส245ก 2529 CHECK SHELVES